klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Dit is een kleine leeuwerik met 15 – 16,5 cm lengte. Hij heeft zandkleurig boven en bleke roze grijs onderdelen, met een dikke gele snavel. De staart is roodbruin met een diffuus donkere eindband.

Biotoop:

De Woestijnleeuwerik leeft afgezien van lokale migraties, in droge steenachtige gebieden, en vermijdt het vlakke zand. Het nest bevindt zich op de grond in een rotsspleet of onder stenen, met 3-4 eieren gelegd.

Voorkomen:

De Woestijnleeuwerik leeft in woestijnen en half-woestijnen van de Sahara oosten door het Arabisch schiereiland en de Midden-Oosten aan Iran, Afghanistan en Pakistan.

Voedsel:

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie: Sylvioidea
Geslacht: Ammomanes
Soort: Ammomanes deserti

Ondersoorten

A.d. payni: Marokko, Zuidwest-Algerije
A.d. algeriensis: Noord-Algerije, Tunesië, Noordwest-Libië en het noordwesten van Tsjaad
A.d. whitakeri: Zuidoost-Algerije en Zuidwest-Libië
A.d. mya: Midden-Algerije
A.d. geyri: Mauritanië tot Zuid-Algerije en Noordwest-Niger
A.d. kollmannspergeri: Noordoost-Tsjaad en West-Soedan
A.d. deserti: Egypte tot Noord-Soedan
A.d. erythrochroa: West-Tsjaad tot Midden-Soedan)
A.d. isabellina: Noord-Egypte tot over Midden-Arabië en Zuidwest-Irak
A.d. samharensis: Noordoost-Soedan, Eritrea en Zuid-Arabië
A.d. taimuri: Noord-Oman en de VAE
A.d. assabensis: Zuid-Eritrea, Ethiopië en Noordwest-Somalië
A.d. akeleyi: Noord-Somalië
A.d. azizi: Oost-Arabië
A.d. saturata: Zuid-Arabië
A.d. insularis: Bahrein
A.d. annae: Jordanië en Syrië
A.d. coxi: Zuid-Turkije, West-Syrië en Noord-Irak
A.d. cheesmani: Oost-Irak en West-Iran
A.d. darica: Zuidwest-Iran
A.d. parvirostris: Noordoost-Iran en West-Turkmenistan
A.d. orientalis: Noordoost-Iran, Noord-Afghanistan, Zuid-Turkmenistan, Zuid-Oezbekistan en Zuid-Tadzjikistan
A.d. iranica: Oost-Iran tot Zuidwest-Afghanistan en West-Pakistan
A.d. phoenicuroides: Zuidoost-Afghanistan, Oost-Pakistan en Noordwest-India