klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Een Huisgors meet 13,5 centimeter van het puntje van de snavel tot het uiteinde van de staart. De soort houdt er dezelfde levenswijze op na als onze huismus, en leeft in de omgeving van de mens. Vooral in Marokko is de soort verbazend tam: zij wordt als heilig beschouwd en vliegt ongehinderd de huizen in en uit op zoek naar voedsel. Kenmerkend zijn de roestbruine vleugels, rug en buik, daarnaast de wit/zwart gestreepte kop. De snavel is geel, de bovenzijde zwart.

Biotoop:

Zoals gezegd leeft de Huisgors in de omgeving van de mens. Hij broedt in holtes van gebouwen, de grootte van het legsel varieert van 2 tot 4 eieren. Ze worden in 12-14 dagen uitgebroed.

Voorkomen:

De soort broedt in noord Afrika in een band van Marokko in het westen tot Tsjaad in het oosten en zuidelijk tot in Mali. Het zijn standvogels.

Voedsel:

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten tijdens het broed seizoen, daarbuiten leeft hij van zaad.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Emberizidae (Gorzen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza sahari

Ondersoorten

E.s. sanghae: Mauritanië, noordelijk Senegal en zuidelijk Mali.
E.s. sahari: van Marokko tot noordelijk Tsjaad.

Onderwerpen #emberiza #emberizidae #Escrevedeira-do-sara #Escribano Sahariano #Gorzen #Hausammer #House Bunting #Huisgors #Hussparv #Husspurv #külatsiitsitaja #kyläsirkkuBruant du Sahara #Mājas stērste #Marokko 2010 #Naminė starta #Passeriformes #Sit saharià #Szaharai sármány #Trznadel saharyjski #zangvogel #Zangvogels #Zigolo delle case #Домовая овсянка #イエホオジロ