klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Volwassen Koolmezen zijn circa 14 centimeter groot. De koolmees heeft een zwarte kruin, witte wangvlekken, een gele borst en daarop een overlangs zwarte band. Mannetjes zijn te herkennen aan de duidelijk bredere zwarte band, maar ook aan de grotere hoeveelheid zwart tussen de poten en meer glans op de kop.

Biotoop:

Koolmezen leven vooral in bosrijke gebieden, maar ze zijn ook heel vaak te zien in tuinen met veel groene voorzieningen. Koolmezen bevinden zich het meest in het struikgewas, tussen houtwallen en houtsingels en eigenlijk overal waar bomen te vinden zijn.

Voorkomen:

De Koolmees heeft het grootste verspreidingsgebied van alle Europese meessoorten. Ze leven in heel Europa, Noord Afrika, het grootste gedeelte van Azië tot aan Kamtsjatka.

Voedsel:

Insecten, zaden en vruchten, in de winterperiode eet hij vaak van vetbollen en/of pinda’s welke door de mens wordt aangeboden op de voertafel.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Paridae (Echte mezen)
Geslacht: Parus
Soort: Parus major

Ondersoorten

P.m. newtoni: de Britse Eilanden.
P.m. major: van het Europese vasteland tot westelijk en het zuidelijke deel van Centraal-Siberië, de Kaukasus en Anatolië.
P.m. kapustini: van zuidoostelijk Kazachstan en noordwestelijk China tot Mongolië en oostelijk Siberië.
P.m. corsus: Portugal, zuidelijk Spanje en Corsica.
P.m. mallorcae: de Balearen.
P.m. excelsus: noordwestelijk Afrika.
P.m. ecki: Sardinië.
P.m. aphrodite: zuidelijk Italië, zuidelijk Griekenland, de Egeïsche eilanden en Cyprus.
P.m. niethammeri: Kreta.
P.m. terraesanctae: van Syrië tot noordoostelijk Egypte.
P.m. karelini: zuidoostelijk Azerbeidzjan en noordwestelijk Iran.
P.m. blanfordi: noordelijk Irak, het noordelijke deel van Centraal-en zuidwestelijk Iran.
P.m. bokharensis: van Turkmenistan en noordelijk Afghanistan tot het zuidelijke deel van Centraal-Kazachstan en Oezbekistan.
P.m. turkestanicus: van zuidoostelijk Kazachstan tot zuidwestelijk Mongolië.
P.m. ferghanensis: van Tadzjikistan en Kirgizië tot westelijk China.

Onderwerpen #Blokmies #Büyük baştankara #Carbonero Común #Chapim-real #Cinciallegra #Didžioji zylė #Ferreiriño real #Flotmeisa #Great Tit #Kjøttmeis #Kohlmeise #Koolmees #Lielā zīlīte #Maashorst #Mallerenga carbonera #Mésange charbonnière #mezen #Musvit #Nederland #Paridae #Parus #Passeriformes #Rasvatihane #Sikora bogatka #Sykora konadra #Széncinege #Talgoxe #talitiainen #Trishtili i madh #Velika sinica #velika sjenica #zangvogel #Zangvogels #Καλόγερος #Большая синица #Велика синиця #Вялікая сініца #Голема сипка #Голям синигер #Մեծ երաշտահավ #قرقف كبير #چرخ‌ریسک بزرگ #დიდი წივწივა #シジュウカラの子育て #大山雀