Roodstuitzwaluw – Red-rumped Swallow

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Roodstuitzwaluw wordt ongeveer 17 cm groot. Hij lijkt erg veel op de boerenzwaluw, echter zonder roodbruine keel en hij heeft een bruingele stuit, oranje nek en oorstreek. Hij heeft een zwarte bovenzijde welke in zonlicht blauw op kleurt, net zoals het zwarte petje op zijn kop. De onderzijde is behoudens bovenbeschreven delen licht van kleur met donkere strepen. De boven en onderzijde van de staart is zwart / blauw, deze is in vlucht als V-vorm.

Biotoop:

De Roodstuitzwaluw leeft onder meer nabij bruggen, grotten en vervallen boerderijen / schuren. Hij is minder afhankelijk van de gebouwen van mensen en komt daardoor meer voor op wat afgelegen plaatsen als dan de boerenzwaluw.

Voorkomen:

In Europa komt deze soort voor op het Iberisch schiereiland, Griekenland, Turkije en Spanje. Het is een zeldzame vogel in Nederland, en wordt alleen tijdens de trek hier waargenomen. In het algemeen ligt broedgebied van de Roodstuitzwaluw in het Europese gedeelte van het Middellandse Zeegebied, Marokko, het Midden-Oosten, Zuid-Siberië, India en Zuidoost-Azië. en het gedeelte van Azië ten zuiden van Siberië en Japan. De vijf ondersoorten in Eurazië zijn die broeden in open heuvelachtig gebied in gematigde streken en overwinteren in Afrika of Zuidoost-Azië.

Voedsel:

De Roodstuitzwaluw jaagt op vliegende insecten in vlucht. De vlucht van deze vogel heeft ook meer glijdende vormen als die van de boerenzwaluw.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Hirundinidae (Zwaluwen)
Geslacht: Cecropis
Soort: Cecropis daurica

Ondersoorten

C.d. daurica (Noordoost-Kazachstan en Mongolië tot China)
C.d. japonica (Zuidoost-Siberië, Korea, Japan en Zuid-China)
C.d. nipalensis (Himalaya tot in Noord-Myanmar)
C.d. erythropygia (Midden-India)
C.d. rufula (Zuid-Europa en Noord-Afrika tot in Iran, Pakistan en Noordwest-India)
C.d. melanocrissus (Ethiopië en Eritrea)
C.d. kumboensis (Sierra Leone en West-Kameroen)
C.d. emini (Zuidoost-Soedan, Oeganda en Kenia tot in Malawi en Noord-Zambia)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties op “Roodstuitzwaluw – Red-rumped Swallow”

  1. Vol op aanwezig in el algar provincie murcia,
    Rond om het huis

  2. am.mertz op 29 aug 2017 om 15:10
  3. Dat is nog eens een leuke soort rondom huis!
    Bedankt voor je reactie

  4. Marc op 29 aug 2017 om 19:26
Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)