klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Tafeleend wordt ongeveer 42 tot 48 cm groot. Het mannetje heeft een bruine kop met blauw / grijszwarte snavel. Hij heeft een rode iris. De borst en staart zijn zwart, overige delen zijn grijs, licht gespikkeld. Het vrouwtje is minder gecontrasteerd, ze is meer gelig van kleur, en heeft een donker bruine kop. De snavel is licht en donker grijs.

Biotoop:

Zijn biotoop bestaat uit vijvers en meren waar voldoende vegetatie en voedsel is. Tevens dient er de mogelijkheid te zijn om te schuilen bij verstoring door rovers of mensen, zoals rietkragen en waterplanten.

Voorkomen:

De Tafeleend komt in heel Europa voor tot ver in Oost Azië. Toch zijn ze niet talrijk in één gebied.

Voedsel:

Zijn voedsel bestaat uit waterplanten, vis, garnalen, insecten en schelpdieren. Hij foerageert door onder water te duiken bij voldoende diepte.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Zwanen,ganzen
en eenden)
Geslacht: Aythya
Soort: Aythya ferina

Onderwerpen #Anatidae #Anseriformes #aythya #Barátréce #Brunand #Common Pochard #eenden #Elmabaş patka #Fuligule milouin #ganzen #Glavata Patka #Głowienka #Karein #Kryekuqe e mjemë #Morell cap-roig #Moriglione #Nederland #Oostvaardersplassen #patka riđoglavka #Polák velky #Porrón Europeo #Punapea-vart #punasotka #Qırmızıbaş dalğıc #Rață cu cap castaniu #Rudagalvė antis #Sivka #Skutulönd #Tafeleend #Tafelente #Taffeland #Zarro-comum #Zwanen #Γκισάρι #Кафеноглава потопница #Кафявоглава потапница #Красноголовая чернеть #Нырок-сівак #Попелюх #Կարմրագլուխ սուզաբադ #צולל חלוד #حمراوي #წითელთავა ყურყუმელა #ホシハジロ #红头潜鸭