klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Slechtvalk is een meester in het vliegen en kan snelheden halen van 300 km per uur. Het vrouwtje is een derde groter dan het mannetje. Een volwassen vogel heeft een donkere kruin en een brede zwarte baardstreep, een witte onderzijde met fijne dwars strepen en een donkergrijze rug. Hij heeft puntige vleugels en een korte staart. De vogel op de foto is een juveniel en is meer bestreept.

Biotoop:

Hij leeft in open landschappen, natte vlakke gebieden en valleien. Broeden doet hij op kliffen en rotsen, (vervallen) gebouwen en zendmasten. Het broeden wordt gestimuleerd door verenigingen door het plaatsen van broedkasten op bijvoorbeeld zendmasten.

Voorkomen:

De Slechtvalk komt overal voor behalve op Antarctica. De vogels uit het Noorden en Noordoosten zijn trekvogels, de vogels in het Zuiden en Westen zijn standvogels. Het is een schaarse broedvogel in Nederland maar is de laatste jaren behoorlijk in opmars.

Voedsel:

De Slechtvalk jaagt op diverse manieren, maar zijn duikvlucht op duiven is toch wel spectaculairste manier. Hij duikt van grote hoogte met een snelheid van ca. 300 km per uur op een prooi, welke meestal direct sterft door de klap. Zijn voedsel varieert van een Winterkoning tot een grote Blauwe reiger.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes (Roofvogels)
Familie: Falconidae (Caracara’s en valken)
Geslacht: Falco
Soort: Falco peregrinus

Ondersoorten

F.p. tundrius: van Alaska tot Groenland.
F.p. pealei: van de Aleoeten tot zuidelijk Alaska en zuidwestelijk Canada.
F.p. anatum: van Noord-Amerika (zuidelijk van de toendra) tot noordelijk Mexico.
F.p. cassini: westelijk Zuid-Amerika (van Colombia tot Tierra del Fuego) en de Falklandeilanden.
F.p. peregrinus: noordelijk Eurazië (zuidelijk van de toendra).
F.p. calidus: van Lapland tot noordoostelijk Siberië.
F.p. japonensis: van noordoostelijk Siberië tot Japan.
F.p. brookei: van het mediterraan gebied tot de Kaukasus en noordelijk Iran.
F.p. peregrinator: van Pakistan, India en Sri Lanka tot zuidelijk en oostelijk China.
F.p. furuitii: Bonin-eilanden.
F.p. madens: Kaapverdië.
F.p. minor: Marokko, Mauritanië, Afrika bezuiden de Sahara.
F.p. radama: Madagaskar en de Comoren.
F.p. ernesti: de Filipijnen, Indonesië, Nieuw-Guinea en de Bismarck-archipel.
F.p. macropus: Australië.
F.p. nesiotes: de Salomonseilanden, Vanuatu, Nieuw-Caledonië en Fiji.

Onderwerpen #caracara's #Falcão-peregrino #falco #Falcó pelegrí #Falco pellegrino #Falcón peregrino #falconidae #falconiformes #Faucon pèlerin #Förufálki #Gökdoğan #Halcón Peregrino #ivi Sokol #Krahëthati #Lielais piekūns #Maashorst #Nederland #Noardske Falk #Peregrine Falcon #Pilgrimsfalk #Rabapistrik #roofvogel #roofvogels #Sakalas keleivis #sivi soko #Slechtvalk #Şoim-câlâtor #Sokol selec #Sokol stehovavy #Sokół wędrowny #Swerfvalk #valk #valken #Vándorsólyom #Vandrefalk #Wanderfalke #Πετρίτης #Сапсан #Сив сокол #Сокал-падарожнік #Сокол скитник #Սապսան #בז נודד #بحری #شاهين #เหยี่ยวเพเรกริน #შავარდენი #ፔሪግሪን ሲላ #ハヤブサ #游隼