klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Purperkoet, wat een prachtige soort! Maar o zo moeilijk om op de plaat te krijgen, dat is mijn ervaring in ieder geval. De purperkoet wordt ca. 48 cm groot, veel groter als dan de waterhoen en de meerkoet. Hij is bijna volledig blauw, echter heeft bovenzijde een warme tint en de onderzijde een meer donkere tint blauw. In de zon geeft het verenkleed een paarse gloed. De onderstaart is wit. Hij heeft een forse rode snavel met schild zoals een meerkoet, rode ogen en rode grote poten.

Biotoop:

De Purperkoet leeft in en rondom rietkragen en waterplanten in meren, rivieren, moerassen en baaien. Daar ze niet graag zwemmen kun je ze zien rennen, of vliegen met bungelende poten. Het nest wordt in het riet gemaakt, en wordt 22 tot 25 dagen bebroed. De ouders zorgen voor de jongen tot dat ze kunnen vliegen.

Voorkomen:

De Purperkoet komt in Europa alleen voor in Spanje, Portugal en Sardinië. Het is een standvogel. Een goede plaats om ze te fotograferen is op de vijvers op de golfterreinen bij Faro in Portugal. Hier zijn ze redelijk gewent aan mensen in hun omgeving, echter blijven het schuwe vogels.

Voedsel:

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit jonge scheuten riet, zaden, waterplanten, insecten en amfibieën.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen, koeten en waterhoentjes)
Geslacht: Porphyrio
Soort: Porphyrio porphyrio

Ondersoorten

P.p. porphyrio: zuidwestelijk Europa en noordwestelijk Afrika.
P.p. caspius: van Turkije tot de Kaspische Zee en noordwestelijk Iran.
P.p. seistanicus: van Irak tot noordwestelijk India.
P.p. poliocephalus: van Sri Lanka en India tot zuidelijk China en noordelijk Thailand, de Andamanen en Nicobaren.
P.p. viridis: van zuidelijk Myanmar tot centraal en zuidelijk Indochina tot Malakka.
P.p. indicus: Sumatra, Java en zuidoostelijk Borneo.
P.p. melanopterus: Celebes, de Molukken en de Kleine Soenda-eilanden.
P.p. melanotus: wijdverspreid in Australazië.
P.p. bellus: zuidwestelijk Australië.
P.p. pulverulentus: de Filipijnen en de Talaudeilanden.
P.p. pelewensis: Palau.
P.p. samoensis: van de Admiraliteitseilanden tot Samoa, Nieuw-Caledonië, de Salomonseilanden en Fiji.
Onderwerpen #Afriška sultanka #Bláhæna #Caimão #Calamón Común #Gruiformes #Kék fú #Koet #Koeten #Kraanvogelachtige #Kraanvogelachtigen #Modrzyk #Polla blava #Pollo sultano #Porphyrio #Poule sultane #Purperkoet #Purpurhöna #Purpurhuhn #Ral #Rallen #Rallidae #Sazhorozu #Slipka modrá #Soltan quşu #Spanje 2008 #Sultanhøne #sultantait #sulttaanikana #Talève sultane #Waterhoen #Waterhoenen #Western Swamphen #Σουλτανοπουλάδα #Султанка #Սուլթանական հավ #פורפיריה #فرفر أرجواني سحنون أرجواني #ხონთქრის ქათამი #セイケイ #紫水鸡