klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Brilduiker wordt ongeveer tussen de 42 en 50 cm groot. Het mannetje heeft een glansgroene kop met een fel geel oog. De snavel basis heeft een witte vlek. De onderzijde is wit, de rug, snavel, vleugels en staart zijn zwart met witte schouders. Het vrouwtje heeft een bruine kop met vage witte halsband, zwarte snavel met oranje uiteinde. De onderzijde is wit, de bovenzijde grijsbruin gespikkeld. De poten zijn oranje.

Biotoop:

De Brilduikers leven en broeden nabij meren, rivieren en plassen en opgaand bos. Hierbij broeden ze in boomholten en soms in nestkasten, speciaal voor deze vogel gemaakt.

Voorkomen:

Algemene broedvogel in Scandinavië, wordt ook in de winter in Nederland gezien op grote plassen en meren. Een andere ondersoort leeft in Noord Amerika.

Voedsel:

In de broedperiode eet hij garnalen, schelpdieren en insectenlarven, in de winter eet hij plantaardig voedsel uit het water.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden)
Geslacht: Bucephala
Soort: Bucephala clangula

Ondersoorten

B.c. clangula: noordelijk Eurazië.
B.c. americana: noordelijk Noord-Amerika.

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκή) Βουκεφάλα #Altıngöz #Anatidae #Anseri #Anseriformes #Brilduiker #Bucephala #Common Goldeneye #Eendachtige #eendachtigen #eenden #Eendvogel #eendvogels #Gągoł krzykliwy #ganzen #Garrot à oeil d'or #Güləyən ördək #Hohol severni #Hvinand #Hvinönd #Kerceréce #Klykuolė #Knipa #Kvinand #Morell d'ulls grocs #Nederland #Oostvaardersplassen #Patka Batoglavica #Pato-olho-de-ouro #Plovka dupljarica #Porrón Osculado #Quattrocchi #Rață sunătoare #Rinkelein #Rosa me katër sy #Schellente #stelkkä #Ucephala clangula #Zvonec #Zwanen #Звычайны гогаль #Обикновена звънарка #Обыкновенный гоголь #Патка звонарка #Սոնաբադ #עבראש ירוק #ამაყა #ホオジロガモ #鹊鸭